Participatiewet eenvoudig uitgelegd

LEES VOOR (klik hier om de tekst te beluisteren)

 

Wat betekent Participatiewet?

Het woord Participatie betekent: MEEDOEN

Deze wet is dus bedoeld als een wet waarin iedereen mee (moet) doen. De wet heette eerst: Wet werken naar vermogen. Maar die naam hebben ze veranderd.

zorgEr verandert op dit moment een hele hoop rondom de onderwerpen zorg, werk maar ook over het onderwerp jeugdzorg. De Participatiewet gaat over alles wat met werk of met bijstand te maken heeft, vaak dus ook over geld en inkomen.

Als we het hebben over zorg, dan hoort daar de Wet maatschappelijke ondersteuning bij. Kort gezegd de Wmo.

Voor hoe om te gaan met kinderen en jongeren die het moeilijk hebben, is een andere wet gemaakt: de jeugdzorg.

Deze 3 onderwerpen worden nu tegelijk veranderd. Eerst was de landelijke overheid in Den Haag voor al deze wetten verantwoordelijk. We zeggen dan: dat is centraal geregeld. Centraal betekent: op 1 punt.

Dat vonden ze in Den Haag eigenlijk te moeilijk en daarom heeft de regering ervoor gekozen om die drie wetten over te dragen aan de gemeenten. Niet centraal in Den Haag dus, maar lokaal bij jou in jouw gemeente. Dit heet met een ander woord: decentraal. Omdat het over 3 wetten gaat heeft iedereen het over de 3 decentralisaties of 3D’s. Kort gezegd: 3 wetten die door de gemeente uitgevoerd worden.

handenschuddenGemeenten moeten ervoor zorgen dat iedereen goed geholpen wordt. Daarvoor moeten zij heel veel doen. Ons werk als cliëntenraad Wsw is om de gemeenten daarbij te helpen. Dit doen wij door vragen van de gemeente te beantwoorden of brieven die zij schrijven over deze onderwerpen te lezen en daar onze mening over te geven.

(tekst door Anita Hütten)

Je kunt ook met ons mee doen als je zelf vragen hebt. Klik dan hier om ons te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *