Cliënt in Beeldprijs 2014

Wij zijn (samen met de Klantenkamer Wsw De Langstraat) de winnaars van de Cliënt-in-Beeldpublieksprijs 2014 en wij wilden met ons prijzengeld iets doen dat andere cliëntenraden ook kunnen gebruiken. Met trots presenteren wij onze film over beeldvorming: “Kijk nu eens wat ik wel kan!”

Waarom dit filmpje…

Soms dan begin je je leven, of een situatie, met een achterstand. Je krijgt bijvoorbeeld verkeerde uitleg of begrijpt niet wat er van je verwacht wordt. Maar alle anderen lopen gewoon door. Als je dan ook nog ergens over struikelt dan kun je soms je weg niet meer zelf(standig) vervolgen, je krijgt ineens te maken met instanties, hulpverleners of regelgeving waardoor je ongewild in hokjes gestopt wordt of met labels en diagnoses behangen wordt. Terwijl wat je eigenlijk nodig hebt een luisterend oor is, iemand die je begrijpt en waarbij je je veilig voelt. Iemand die je leert hoe je je achterstand in kunt halen of hoe je problemen op kunt lossen. Want als je dat weet dan kun je ook anderen helpen als zij een een obstakel tegenkomen of in de put zitten. Spreken uit ervaring, weten wat het betekent om ergens tegenaan te lopen, is daarom zo waardevol en zou meer gewaardeerd moeten worden in deze maatschappij: “Kijk nu eens wat ik wél kan!”

Verzin uw eigen teksten voor: Kijk nu eens wat ik wel kan!

Als u kijkt naar het filmpje dan ziet u twee personen, Alex en Bas. De een loopt ergens tegenaan, de ander niet. Wat gebeurt er dan allemaal? Kom je bij een loket of zit je aan de keukentafel, het maakt niet uit, je moet duidelijk kunnen maken wat het is dat je nodig hebt. We hebben er bewust voor gekozen om geen dialogen in het filmpje te zetten. U weet namelijk zelf het best waar u of uw achterban tegenaan loopt. Maar bedenk bijvoorbeeld eens de volgende loket scene: Loket vrouw zegt: “Handicap?” Bas zegt: “Eh?”. Loket vrouw zegt: “Wat is uw tegenprestatiFiguurtjes helperse?” Bas zegt: “…  En dan komt de vrouw in blauw en die geeft een sticker: “Wil niet meewerken”.

De personen in de film naast A (Alex) en B (Bas) zijn niet gelabeld als ‘ hulpverlener’  of ‘ helper’ , maar ze zijn blauw (koud) als ze niet echt helpen en oranje (warm) als ze dat wel doen. De stickers met rolstoel en smiley zijn ook zo bedacht: niet een bepaalde ziekte maar een pictogram dat staat voor ‘een bepaalde beperking of obstakel’  en daarom hoeft de smiley ook niet letterlijk het woord depressief te betekenen maar kan staan voor het beeld ‘niet blij of unhappy’.

Veel kijkplezier. Lees onder het filmpje nog meer over het gebruik ervan. Laat u ons weten wat u er van vindt?

 

 

Mogelijk gemaakt door:  Winnaars van de Cliënt-in-Beeldpublieksprijs 2014
Script:  Anita Hütten
Beeld:  Michelle Kriesels
Muziek:   Jasper Meurs

Lees hieronder meer over het gebruik van het filmpje en wat u er zelf mee kunt doen.

Gebruik van het filmpje

Gebruik het filmpje voor uw contact met een instantie of gemeente, om uit te leggen wat het verschil is tussen gezond en niet gezond, tussen geen obstakels en wel obstakels ervaren. Gebruik uw eigen woorden en leg uit wat het is waar u tegenaan loopt. Laat ons ook vooral weten wat u zou zeggen en bedenk een dialoog tussen Alex en Bas of Bas en de ‘hulpverleners’. Daarvoor kunt u gebruik maken van de reactieruimte onder dit bericht. Wij horen het graag!

Bekijk ook The making of… 

 

Auteursrechten “Kijk nu eens wat ik wel kan”.

De auteursrechten van dit filmpje liggen bij de Klantenkamer Wsw De Langstraat en Cliëntenraad Wsw van Venlo, Beesel en Bergen, en worden vertegenwoordigd door hun voorzitter: Anita Hütten.

U mag dit filmpje vrij gebruiken mits u de credits laat staan en bij gebruik de volgende informatie vermeldt:

Mogelijk gemaakt door: de Winnaars van de Cliënt-in-Beeldpublieksprijs 2014

Script:  Anita Hütten

Beeld:  Michelle Kriesels

Muziek:   Jasper Meurs

Wij hopen dat u veel plezier heeft van: “Kijk nu eens wat ik wel kan”, en wensen u veel succes in uw advieswerk. Laat ons hieronder weten wat u van het filmpje “Kijk nu eens wat ik wel kan” vindt! En/of bedenk een tekst die de spelers Alex en Bas uit zouden kunnen spreken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *